Sunday, June 26, 2005

Arme Joe, geen geluk voor jou; arme Joe

Heverlee, verkeersdrempel ("klikken om te vergroten")"Bij een zwaar verkeersongeval in Hasselt zijn vier jonge Oezbeken omgekomen, drie mannen en een vrouw. Ze zaten allemaal in dezelfde auto. Een vijfde inzittende is in kritieke toestand.
Vermoedelijk heeft de bestuurder een verkeersdrempel te laat opgemerkt. Daardoor is de auto beginnen slingeren en tegen een boom terechtgekomen.
"
(Bron tekst en foto ©vrtnieuws.net)

Tja, die ondingen worden verondersteld levens te redden. Eerst worden er kosten noch moeite gespaard om wegen heraan te leggen, glad, breed en recht, zodat omwonenden (meestal vragende partij) niet meer opgeschrikt worden door het getril en het lawaai tijdens hun welverdiende nachtrust. Dat de buitenspiegels van hun zuurverdiende auto's niet meer worden afgerukt door vrachtwagens die proberen te passeren door een te nauwe straat. En als dan alles opgeleverd wordt (veel te laat gewoonlijk, zoals wegens vorstverlet in mei en te heet in december) wordt prompt een actiegroep opgestart voor het verknoeien van al dat moois door kunstmatige wegversmallingen, sierbetonnen bloembakken, tegendraadse onnodige bochten en verkeersdrempels.
Leuk die verkeersdrempels, bijvoorbeeld voor mensen met rugklachten. Of met reuma en zonder stuurbekrachtiging, als die voortdurend aan hun stuurwiel moeten sleuren. Of als de flessen uit de supermarkt voortdurend opwippen in je koffer. Maar het is veilig, n'est-ce pas?

En als je de plaatselijke situatie niet kent, of je komt uit Oezbekistan met zijn stof- en hobbelwegen en je raakt in de roes van onze prachtige biljarttafelplatte juweeltjes, dan heb je pech. Trouwens, die dingen worden toch duidelijk vooraf aangekondigd? Deze foto is zonet genomen op de recent heraangelegde Yzermolenstraat in Heverlee. Zeg nu zelf, de verkeersdrempel wordt op 50cm aangekondigd. Toch ver genoeg om rustig af te remmen? En dat teken met de Napoleonhoed? Misschien denken Oezbeken wel dat ze op weg zijn naar de Leeuw van Waterloo.


Dit is ook een leuke, op dezelfde Yzermolenstraat. Een vrij amateuristische wegversmalling waar haast geen vrachtwagen of bus doorkan. Leuk voor de vier buslijnen die hier passeren van 6 tot 24u, 8 per uur. En de klanten en vrachtwagens van Colruyt waarvoor dit de enige toegangsweg is. Ach, het zal de verzuring wel wezen weer. Gelukkig reden er zich deze keer allochtonen dood op een verkeersdrempel. Misschien dat het CGKR er zich nu wel mee gaat bemoeien. Misschien zijn verkeersdrempel wel racistisch?

0 Comments:

Post a Comment